In Vlaanderen moet je sinds juli 2015 minder schenkbelasting betalen voor een woning. Wie een huis aan zijn kinderen of kleinkinderen schenkt, betaalt 3 procent schenk- belasting op de eerste schijf tot 150.000 euro. Op de schijf van 150.001 tot 250.000 euro is dat 9 procent. Vanaf 450.001 euro lopen de tarieven op tot 27 procent.
De verlaging van de schenkbelasting leidde aanvankelijk tot een sterke stijging van het aantal schenkingen, maar die liepen in de eerste jaarhelft wat terug. “Vastgoed schenken doe je niet aan de lopende band”, zegt David Van Herreweghe, de topman van de Vlaamse Belastingdienst.
Salamietechniek
“Een andere verklaring is dat de Vlaming volgens de salamitechniek schenkt”, zegt Bart Van Opstal, notaris van Notaris.be. “Ouders schenken de woning niet in één keer, maar in verschillende schijven die de waarde van 150.000 euro niet overschrijden. Als minstens drie jaar tussen de schenkingen zit, worden de geschonken bedragen niet opgeteld en vallen de schenkbelastingen veel lager uit.”
Stijging schenkingen 2019
“We hebben de voorbije twee jaar veel vastgoedschenkingen tot de grens van 150.000 euro gezien”, zegt Van Herreweghe. “We naderen stilaan het einde van de eerste driejarige termijn voor veel schenkingen in de laagste tariefschaal. Het zou best kunnen dat vanaf 2019 veel vervolgschenkingen gebeuren.”
____________________________________
VOORBEELD
Een voorbeeld: als een alleenstaande met één kind en een woning met een waarde van 300.000 euro die woning in één keer schenkt, betaalt hij 18.000 euro schenkbelastingen. Als hij de helft van de woning, schenkt, betaalt hij slechts 4.500 euro schenkbelasting. Schenkt hij de andere helft als drie jaar verstreken zijn, telt hij nog eens 4.500 euro neer. In totaal betaalt hij dus 9.000 euro, de helft minder dan in het vorige scenario.
Bron: Tijd
Foto: Raxpixel.com
![]() |
Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.