In Berlijn worden de huurprijzen de volgende vijf jaar bevroren. Deze maatregel, die werd goedgekeurd door de lokale regering van sociaal-democraten, Groenen en Die Linke en nog door de Senaat moet worden bekrachtigd, stuit echter meteen op kritiek.
Berlijn kampt net als andere grootsteden in de wereld met een tekort aan betaalbare woningen. De huurprijzen zijn er de voorbije tien jaar explosief gestegen en dus besliste de rood-rood-groene coalitie om de huurprijzen te bevriezen, met terugwerkende kracht vanaf 18 juni dit jaar, en dat voor een periode van vijf jaar. Vanaf 2022 kunnen verhuurders de prijzen verhogen, maar slechts met 1,3 procent per jaar, gelijk aan de inflatie. De kosten voor renovatie mogen slechts in beperkte mate worden doorgerekend.
Herziening huurcontracten
Huurders die nu woekerprijzen betalen, zouden hun contract kunnen laten herzien, waarbij rekening wordt gehouden met vastgelegde richtprijzen. Die richtprijzen zullen ook gelden bij de komst van een nieuwe huurder. De maatregel geldt voor naar schatting anderhalf miljoen woningen in Berlijn, maar ze geldt niet voor nieuwbouw.
Eerste Duitse stad
Berlijn is de eerste stad in Duitsland die dergelijke verregaande maatregel neemt. Maar ook elders, zoals in München en in Hamburg, wordt wonen alsmaar duurder en hoopt men op navolging. "We betreden nieuw terrein", verklaarde burgemeester Michael Mueller van Berlijn. "Anderen praten erover, maar wij voeren het uit."
Kritiek
![]() |
Als wij het niet verkocht krijgen, dan krijgt niemand het verkocht.